Campanie inițiată de SOGR în colaborare cu INSMC București și Asociația SOS Infertilitatea și susținută de Ministerul Sănătății

Ce reprezintă AMH-ul

Ce reprezintă AMH-ul

Ce reprezintă AMH-ul? 

Rezerva ovariană reprezintă cel mai important indicator al fertilității. 

AMH-ul sau hormonul anti-mullerian este un hormon produs de foliculii antrali și preantrali (între 2-10 milimetri) de la nivelul ovarelor. Rolul său este de a aprecia rezerva ovariană în momentul recoltării. 

De multe ori, există variații de la un laborator la altul sau mici fluctuații care pot apărea de la o lună la alta, însă rezerva ovariană poate fi și mai bine cuantificată prin numărarea foliculilor antrali de la nivelul ovarelor, de către specialistul in infertilitate. Cea mai mare cantitate a AMH-ului este produsă la nivelul foliculilor preantrali și antrali de mici dimensiuni, astfel numărarea foliculilor (AFC) reflectă cu precizie rezerva ovariană. 

De ce trebuie să știu valoarea AMH-ului meu?

Trendul în societatea actuală este de a amâna momentul sarcinii până când ne atingem toate normele sociale, educaționale sau financiare și astfel este prudent să știm dacă putem temporiza obținerea unei sarcini sau dacă rezerva ovariană nu ne permite asta. 

Când putem doza AMH-ul? 

Nivelul hormonului este constant de-a lungul ciclului menstrual și astfel poate fi dozat în orice zi a lunii, fără niciun fel de pregătire anterioară, se dozează prin recoltarea unei simple probe de sânge venos. 

Cine trebuie sa dozeze AMH-ul? 

Orice femeie la 30 ani trebuie să își cunoască rezerva ovariană. Există și un determinism genetic al rezervei ovariene, astfel, dacă mama sau o soră au intrat devreme la menopauză (înainte de 40 de ani) este posibil ca rezerva ovariană să fie mai mică, acest lucru trebuie să ne alarmeze și să dozăm hormonul anti-mullerian chiar mai devreme de 30 de ani.

Dacă ciclurile menstruale si-au scurtat intervalul, este posibil ca rezerva ovariană să se fi micsorat. 

Dacă sunteți diagnosticată cu endometrioză, sau cu o altă formă de chist ovarian și urmează să treceți printr-o intervenție chirurgicală este mai prudent să știm înainte de operație ce valoare are AMH-ul și dacă trebuie să urmăm vreo procedură de prezervare a fertilității. Înainte de o intervenția chirurgicală la nivelul ovarelor trebuie să discutați cu medicul dumaneavostră despre rezerva ovariană și trebuie să vi se ofere soluții. 

Dacă suferiți de vreo patologie genetică sau autoimună, dacă urmează să treceți printr-un tratament care scade rezerva ovariană.

Dacă aveți simptome precum: vagin uscat, bufeuri, menstruații neregulate. 

Putem crește rezerva ovariană? 

Din păcate, rezerva ovariană reprezintă o resursă finită, limitată, care nu poate fi crescută de niciun tratament sau supliment alimentar. Stilul de viață sănătos poate influența ritmul cu care se pierde din rezerva ovariană, de asemenea și calitatea ovocitelor. 

Rezerva ovariană scăzută este unul din cei mai întâlniți factori de infertilitate și reprezintă cea mai mare provocare pentru procedurile de fertilizare in vitro. 

Rezerva ovariană are variabilitate individuală, ne naștem cu un număr finit de foliculi din care se pierde în fiecare lună o mică proporție. 

Astfel avem: 

La nastere: aprox. 1-2 milioane de ovocite;

Pubertate: aprox. 300.000-400.000 de ovocite;

La 40 ani: aprox. 25.000 de ovocite;

Menopauză mai puțin de 1000 de ovocite.  

Care este valoarea normală?

O valoare peste 1.5 ng/mL reflectă de cele mai multe ori o rezervă ovariană normală, dar contează foarte mult vârsta pe care o aveți și patologiile supraadăugate, care pot influența mult calitatea ovocitelor și capacitatea lor de a fertiliza. 

Atenție, nivelul hormonului anti-mullerian nu ne aduce informații cu privire la calitatea ovocitelor. 

Cel mai important determinant al calității ovocitelor este vârsta, astfel, o femeie de 30 ani are șanse mai mari în a obține o sarcină decât o femeie de 38 de ani cu același AMH. 

Valoare mică a AMH-ului, ce fac mai departe? 

Dacă valoarea AMH-ului este sub 1,5 ng/ml trebuie să vă adresați, în cel mai scurt timp, unui specialist în infertilitate. În cadrul consultației se va verifica dacă valoarea AMH-ului coincide cu numărul de foliculi antrali de la nivelul ovarelor (AFC – antral follicle count) și vi se vor recomanda alte teste în funcție de istoric și patologiile asociate. 

Dacă rezerva ovariană este scăzută singura modalitate de a obține sarcina este prin fertilizare in vitro? 

Nu, există șanse să se obțină sarcină în mod spontan, însă mai reduse decât ar fi dacă rezerva ovariană ar fi una optimă iar factorul cel mai important este legat de vârstă. 

Reprezintă AMH-ul un factor de succes în tratamentul de fertilizare in vitro?

Da, cu cât rezerva ovariană este mai mare cu atât rata de reușită prin fertilizare in vitro este mai mare, fiecare ovocit recoltat crește rata de sarcină. 

Se pierde din rezerva ovariană în cadrul procedurii de fertilizare in vitro? 

Nu, foliculii recrutați și stimulați în cadrul procedurii s-ar fi pierdut oricum în timpul ciclului menstrual lunar, suferind procesul de atrezie foliculară fiziologică.