Campanie inițiată de SOGR în colaborare cu INSMC București și Asociația SOS Infertilitatea și susținută de Ministerul Sănătății

Dragostea nu are vârstă, fertilitatea, DA!

Dragostea nu are vârstă, fertilitatea, DA!

Susținerea natalității este un demers firesc și uman în contextul actual, menit să atragă atenția asupra riscurilor la care sunt supuse generațiile epocii moderne. Motivele sunt numeroase, însă este de datoria noastră să ne informăm, să realizăm și să acționăm pentru a nu ajunge ca decizia să nu ne mai aparțină, pentru a nu fi prea târziu și pentru a nu cădea pradă vremurilor pline de presiune și de factori nocivi.

La nivel global, procentele care indică scăderea natalității și fertilității sunt îngrijorătoare, elementele care influențează aceste praguri negative fiind numeroase. De la stilul de viață și până la moștenirea genetică, toate reprezintă dușmani din umbră. Sarcina este o alegere personală și poate, de multe ori, în drumul nostru în căutarea fericirii și împlinirii pe mai multe planuri, amânăm acest moment. Descoperă prin intermediul campaniei Momentul nostru este acum cât de important este prezentul. Dar și cât de mult contează prevenția, ce rol joacă AMH-ul atunci când ne dorim un copil și cât de importantă este această analiză perioadică. Află ce spun specialiștii despre factorii care ne influențează sănătatea și puterea de reproducere și care sunt elementele alarmante care ne indică o menopauză precoce.

Declinul fecundităţii, a abilităţii de a procrea la femei este, în primul rând, asociat cu reducerea numărului şi a calităţii ovocitelor, factori ce nu pot fi controlaţi sau modificaţi cu ajutorul tratamentelor. Scăderea cu vârsta a fecundităţii la femei se asociază cu o creştere a duratei de timp necesară concepţiei. Conform Institutului Național de Statistică, 93.3% dintre femeile din România nu reușesc să mai aibă copii după vârsta de 35 de ani, iar Centers of Disease Control a publicat un studiu care demonstrează că, la nivel modial, 11% dintre femei devin infertile până la vârsta de 35 de ani.

Așadar, vârsta determină reducerea semnificativă a fertilităţii şi o creştere marcantă a riscului de avort spontan sau naştere a unui copil mort. Riscul de avort creşte de la 10‐15% la femei sub 35 ani, 20% la 37‐38 de ani şi ajunge la 25‐30% la 40 ani (Leridon, 2004; Blohm et al, 2008; Wang et al, 2008). În SUA, Farr raporta în 2007 o rată de avort de peste 50% la femeile de 41‐42 de ani. Raportul anual CDC 2010 referitor la sarcinile obţinute în SUA după fertilizare in vitro arată un risc de avort de peste 60% la femeile de peste 44 ani. Vârsta afectează semnificativ şi riscul de anomalii cromozomiale, cea mai frecventă fiind trisomia 21, sindromul Down. Dacă la femei sub 30 ani riscul de a naşte un copil cu anomalii cromozomiale este de 1 la 385 copii, acesta ajunge la 1 din 66 la 40 ani si la 1 din 21 la 45 de ani ( conform Creasy & Resnick, 1994).

În ciuda progreselor semnificative pe care medicina reproductivă le‐a realizat în ultimii ani, efectul devastator al vârstei nu poate fi contracarat. Ratele mari de succes ale tehnicilor de reproducere asistată sunt posibile doar la vârste tinere, sub 35 ani. După această vârstă, similar fertilităţii naturale, tratamentele au rezultate tot mai slabe şi se asociază cu frecvente complicaţii. Durata tratamentului necesar pentru a concepe un copil creşte semnificativ cu vârsta, la fel şi costul acestuia, fiind necesare în medie mai multe proceduri de reproducere asistată. Numărul de femei care nu vor obţine o sarcină nici cu ajutorul tratamentelor este de asemenea în creştere, în raport cu vârsta.

Așadar, prin informarea corectă, exhaustivă și la timp putem preveni acest efect devastator ce se face remarcat în ultimii ani. 35 de ani a devenit un prag critic la care multe femei se lovesc de infertilitate. Dragostea nu are vârstă, fertilitatea, da! Momentul nostru este ACUM. Să nu-l amânăm!