Campanie inițiată de SOGR în colaborare cu INSMC București și Asociația SOS Infertilitatea și susținută de Ministerul Sănătății

Echilibrarea metabolică a pacientelor cu ovare micropolichistice

Echilibrarea metabolică a pacientelor cu ovare micropolichistice

Dezechilibrele hormonale și metabolice apărute la pacientele cu sindromul ovarelor micropolichistice (SOPC) reprezintă cea mai frecventă patologie endocrină apărută la vârstă reproductivă. 

Între 6-20 % dintre femeile aflate la vârstă reproductivă, la nivel global, au ovare micropolichistice [1].

Denumirea este una improprie, adoptată în anul 1930, pornind de la aspectul macroscopic al ovarelor, mai mari și cu mai mulți foliculi, însă nu există chisturi la nivel ovarian.

Anovulația, acneea, schimbările de dispoziție, infertilitatea, kilogramele în plus reprezintă doar câteva dintre simptomele cu care se confruntă pacientele cu ovar micropolichistic.

Diagnosticul

Diagnosticul se stabilește pe baza aspectului ecografic, însă nu este suficient, trebuie sa fie însoțit de modificările hormonale (hiperandrogenism, LH, SHBG, DHEAS) și clinice (amenoree, anovulație, acnee, exces ponderal, pilozitate excesivă).

Există mai multe tipologii, fenotipuri de ovar micropolichistic. Nu toate femeile sunt la fel. Clinicienii specializați in endocrinologie reproductivă stratifică aceste paciente in patru categorii (A-D). Întreabă-ți medicul în ce categorie te încadrezi și în funcție de asta planul terapeutic se personalizează. Fenotipurile diferă – există femei cu ovar micropolichistic cu cicluri ovulatorii, fără probleme de fertilitate, dar cu tulburări metabolice.

Cum știi ce fel de ovar ai?

Patternul menstruației și lipsa regularității reflectă dezechilibre metabolice și hormonale. Regularitatea menstrelor, de la absența și până la scăderea frecvenței apariției, sub 8/an sugerează posibilitatea existenței fenotipului anovulator.

Am ovare micropolichistice, ce fac mai departe?

Tratamentul trebuie personalizat și depinde de ce își dorește pacienta: sarcină, scădere in greutate, cicluri menstruale regulate.

Nu este doar o problema de reproducere ci și una metabolică, determină modificări atât pe metabolismul glucidic cât și lipidic. Asociază risc de diabet zaharat, risc cardiovascular - încă din anii reproductivi.

Nu reușesc să obțin sarcina

Prima linie de tratament pentru pacientele cu ovare polichistice, cu fenotip anovulator, este determinarea ovulației și astfel optimizarea fertilității naturale.

Există cazuri în care determinarea ovulațiilor nu are succes și atunci singura modalitate prin care cuplul poate obține sarcina rămâne fertilizarea in vitro – stația doi.

Investigații

Una dintre primele investigații pe care le facem este certificarea ovulației. Anovulația cronică este principala cauză de infertilitate în SOPC. După ce se exclud alte cauze ale infertilității (masculină, tubară, etc.) primul pas îl reprezintă determinarea mono-ovulației. Pentru pacientele care nu răspund la această opțiune terapeutică, soluția rămâne fertilizarea in vitro.

Investigarea dezechilibrelor metabolice: rezistența la insulină – indicele HOMA, investigarea profilului hormonal de bază, a statusului hiperandrogenic și investigarea profilului lipid. Tulburările glandei tiroide se asociază de multe ori la aceste paciente, la fel și hipovitaminoza D.

Hormonii androgeni, cu cel mai recunoscut reprezentant al lor – testosteronul, sunt produși atât de ovare cât și de glandele suprarenale, deși sunt considerați hormoni masculini, sunt prezenți și în corpul femeilor. Ajută la reglarea ciclului menstrual, dezvoltarea masei osoase, reglarea apetitului sexual, oferă încredere și tărie de caracter.

Nu dietă, ci lifestyle

Spun întotdeauna pacientelor cât de important este să adopte un stil de viață sănătos, cu cel puțin câteva luni înainte de a obține o sarcină (faza de recrutare foliculară durează 120 zile), felul în care trăiți acum se va vedea în calitatea embrionului care se poate forma peste 3 luni.

Stilul de viață al pacientei cu ovar micropolichistic trebuie sa fie personalizat, trebuie menținut pe întreaga durată a vieții reproductive și ulterior, la menopauză, când se asociază multiple riscuri, având în vedere multitudinea ciclurilor anovulatorii la această categorie de paciente.

  • - Calitatea somnului - aceste paciente asociază foarte des tulburări în dinamica somnului, din cauza statusului hiperandrogenic și a cantității insuficiente de progesteron, ceea ce duce mai departe la creșterea nivelului hormonilor de stres, la creșterea în greutate și chiar la depresie. Asocierea melatoninei în protocolul terapeutic ajută de multe ori, scade stresul oxidativ și crește calitatea somnului.
  • - Atingerea unei greutăți optime – dacă BMI-ul (body mass index) depășește 25, reducerea masei corporale cu doar câteva procente duce la normalizarea nivelului de insulină și a hormonilor sexuali.
  • - Personalizarea dietei în funcție de profilul hormonal – scăderea procentului de carbohidrați (dieta low-carb) și creșterea consumului de proteine și grăsimi sănătoase (pește gras, semințe, nuci) scad nivelul de testosteron (hormonii au nevoie de grăsimi pentru a se metaboliza corect).
  • - Suplimente alimentare potrivite – omul modern consumă multe suplimente alimentare, dieta cotidiană nu ne acoperă de multe ori necesarul; de ce anume ai nevoie când suferi de SOPC? Inozitolul – și-a dovedit în timp eficiența asupra restabilirii ovulației și optimizării fertilității naturale, zinc-ul remediază uneori problemele tenului, vitamina D, N-acetil-cisteina scade nivelul de insulină și de androgeni, acizii grași ajută la pierderea în greutate și reducerea pilozității excesive.
  • - Mișcarea – ajută la folosirea testosteronului în exces și la scăderea rezistenței la insulină. Este demonstrat că 200 de minute de sport pe săptămână, de intensitate moderată (cele de intensitate crescută pot crește nivelul de testosteron și mai mult) de tipul ciclismului, jogging, antrenamente tip HIIT reduc rezistența la insulină și ajută la eliminarea țesutului adipos în exces.

Ovarul micropolichistic – moștenire transgenerațională?

În sarcină asociază risc de diabet gestațional, expunerea fetală la statusul hiperandrogenic al mamei este limitată de aromataza placentară, totuși este demonstrat faptul că mediul intrauterin al pacientelor cu ovar micropolichistic prezintă un exces androgenic iar feții de sex feminim pot avea un metabolism PCOS-like in viața adultă [2].

Echilibrarea metabolică și adoptarea unui stil de viață sănătos poate rezolva de multe ori întreaga constelație hormonală nefavorabilă a acestor paciente și îmbunătăți fertilitatea naturală, atunci când se stabilesc protocoale terapeutice personalizate, în funcție de tulburările fiecărei paciente.

Bibliografie

  1. Yildiz B.O., Bozdag G., Yapici Z., Esinler I., Yarali H. Prevalence, phenotype and cardiometabolic risk of polycystic ovary syndrome under different diagnostic criteria.Human Reproduction.2012;27(10):3067–3073
  2. Maliqueo M., Lara H.E., Sanchez F., Echiburu B., Crisosto N., Sir-Petermann T. Placental steroidogenesis in pregnant women with polycystic ovary syndrome.European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. 2013;166(2):151–155