Campanie inițiată de SOGR în colaborare cu INSMC București și Asociația SOS Infertilitatea și susținută de Ministerul Sănătății

În ce echipă "joacă" AMH-ul?

În ce echipă "joacă" AMH-ul?

Articol realizat cu sprijinul

 Dr. Cristina Liliana Constantinescu.

Când spunem AMH (hormon anti-Mullerian), ne gândim la rezerva de fertilitate, valoare care nu are șanse să crească, ci este, pe măsură ce înaintăm în vârstă, în scădere. Află de la specialiști când e bine să te preocupe valorile acestuia, ce indică ele și cum îți poți verifica rezerva de fertilitate.

În timp ce bărbații pot produce un număr infinit de spermatozoizi, cu milioane de rezerve, femeile au, pe parcursul vieții, o cantitate limitată de rezerve ovariene pentru întreaga lor viață. Odată ce o femeie le epuizează, nu mai există nicio șansă de a concepe în mod natural după aceea. Femeile devin, în general, complet infertile după ce au atins menopauza. Prin urmare, este important să-și identifice și să-și evalueze rezerva ovariană dacă intenționează vreodată să aibă un copil. Testul hormonului anti-Mullerian (AMH) este o analiză simplă de sânge, care indică rezerva ovariană a unei femei și diagnostichează probleme precum infertilitatea, menopauză precoce sau rezerva ovariană scăzută. Acest test poate oferi o oarecare perspectivă asupra cantității rămase de foliculi și durata fertilității, dar nu există informații concrete despre calitatea acestora. Hormonul anti-mulerian (AMH) este un hormon proteic, produs de celulele care acoperă foliculii (saci care dețin ouăle). Nivelurile scăzute de AMH indică o rezervă ovariană scăzută, în timp ce nivelurile ridicate de AMH sugerează o viitoare probabilitate de fertilitate. Testul AMH s-a dovedit a fi un bun evaluator al rezervei ovariene a unei femei. Nivelurile de AMH sunt, în general, stabile și nu sunt afectate în mare măsură de ciclul menstrual, de sarcină sau contracepție orală. AMH-ul se recoltează din sânge, în orice moment al ciclului menstrual, și se interpretează în funcție de vârstă și în relație cu sindromul ovarelor micropolichistice, în cazul în care pacienta prezintă această patologie. O pacienta cu un AMH de 2-3 ng/ml, dar cu o vârstă înaintată nu are aceleași șanse cu o pacienta tânăra cu aceeași valoare de AMH, în timp reducându-se și calitatea ovocitelor, chiar dacă numărul lor încă nu este sub valoarea prag. Testul hormonului anti-mulerian dă rezultate exacte atunci când este realizat împreună cu testul numărului de foliculi antrali (AFC). Testul AFC evaluează cantitatea și calitatea ouălor.

Când aveți nevoie de un test AMH?

Testul AMH este util atunci când nu ați putut concepe pe parcursul a șase luni și cauți o anumită asigurare cu privire la șansele de a rămâne însărcinată; te gândești să apelezi la fertilizare in vitro și descoperi că nivelurile scăzute de AMH indică un răspuns slab la acest tip de tratament sau vrei să vezi șansele tale actuale de a rămâne însărcinată.

 Cum se verifică rezerva fertilă?

Hormonul anti-Mullerian este un marker semnificativ al rezervei ovariene, produs de celulele stratului granulos ale folilculilor de creștere din ovar, având efect inhibitor asupra recrutării foliculilor primordiali și asupra răspunsului foliculilor de creștere la acțiunea hormonului foliculo-stimulant (FSH). Cu înaintarea în vârstă, valorea AMH-ului scade, în corelație cu rezerva ovariană funcțională. Foliculii mari nu eliberează AMH. Femeile obeze au un AMH mai scăzut, iar prin pierderea în greutate se poate crește nivelul de AMH, la fel și în cazul celor cu deficit de vitamina D, intervenții chirugicale pe ovar, consum de tutun etc. Un consultul la medicul specialist în infertilitate debutează cu anamneza, urmărindu-se excluderea cauzelor mecanice prin care procesul propriu-zis de fecundație este îngreunat: malformații ale aparatului genital feminin, structura și formă uterului, grosimea endometrului, permeabilitatea trompelor, etc. Dacă toate aceste cauze sunt eliminate, se recomandă verificarea rezervei fertile prin dozarea de AMH și AFC. Tehnică de stimulare ovariană din practica reproducerii umane asistate nu afectează AMH-ul. În cazul în care valoarea acestuia este scăzută, se va folosi un protocol de stimulare cu doze mai mari pentru a compensa rezerva ovariană scăzută.

AFC(numărul de foliculi antrali) constă în numărarea ecografică, de către medicul ginecolog, a foliculilor cu dimensiunea de 3-10 mm din ovar. Dacă numărul foliculilor este mic (8-10 foliculi pentru ambele ovare), este indicată scăderea rezervei ovariene, deci șansele de a obține o sarcină sunt scăzute. AMH și AFC sunt, în prezent, cele mai importante metode de testare a rezervei de fertilitate. Recomandarea specialiștilor este prezentarea la medic cât de devreme posibil, după încercări eșuate de a rămâne însărcinată, pentru a găsi cauza infertilității. Pacientele trebuie să înțeleagă limitele organismului și faptul că amânarea scade șansele de a obține o sarcina odată cu înaintarea în vârstă și orice am face, nu putem opri acest fapt.